Wat zijn Assessments en Capaciteitentesten?

Wanneer je solliciteert is meestal de eerste stap het opsturen van je cv en motivatiebrief. In deze documenten probeer je onder woorden te brengen wat jouw kwaliteiten zijn en wat jouw ervaring is. Op basis van deze feiten gaat een werkgever selecteren welke kandidaten ze uit willen nodigen voor een eerste gesprek. In het gesprek leert de werkgever jou beter kennen en andersom.

De werkgever kan echter niet weten of jouw kwaliteiten ook overeenkomen met je cv én aansluiten bij het functieprofiel. Hiervoor wordt soms vóór je eerste gesprek al een capaciteitentest ingezet, en later in het sollicitatieproces een Assessment Center.

Werkgevers proberen tegenwoordig steeds vaker intelligentie, vaardigheden, capaciteiten en gedrags- en persoonlijkheidseigenschappen van potentiële werknemers in te schatten door middel van Assessment Centers en psychometrische testen. Dit doen ze, omdat ze zo de beste kandidaten uit kunnen kiezen op een objectieve manier.

Een Assessment Center bestaat uit verschillende onderdelen waarmee gedurende een dag wordt geprobeerd om jouw persoonlijkheid en kwaliteiten bloot te leggen. Capaciteitentesten meten op een objectieve manier wat jouw kwaliteiten zijn, zodat een werkgever weet wat hij van jou kan verwachten.

Wat is een Assessment Center

 Met een Assessment Center probeert een werkgever voorspellingen te doen over de geschiktheid voor een functie. Daarnaast wordt er ook gekeken of je door zou kunnen groeien in de toekomst binnen de organisatie.

Tijdens het Assessment Center wordt jouw gedrag geobserveerd. Je gaat individueel of in groepsverband oefeningen en simulaties doen, die vaak afgestemd zijn op de betreffende functie. In sommige gevallen worden deze oefeningen begeleid door acteurs om bepaalde reacties uit te lokken.

Doormiddel van de verschillende oefeningen in het Assessment Center kan heel precies gekeken worden naar bepaalde kwaliteiten die nodig zijn voor de functie.

Een Assessment Center toetst onder andere op:

  • Kan je ruggengraat tonen?
  • Heb je een sterk analytisch vermogen?
  • Streef je naar een lange termijn relatie met klanten?
  • Toon je leiderschap, en op welke manier?
  • Kun je jouw team verbinden door samen te werken?

Je kwaliteiten worden aan de hand van allerlei verschillende onderdelen getest. De volgende onderdelen kom je meestal tegen in een Assessment Center:

1. Interview

Het interview is een vaak gebruikt selectiemiddel en wordt dan ook nagenoeg bij elke sollicitatie afgenomen. Tijdens het interview zal de interviewer je persoonlijkheid analyseren en kijken of je geschikt bent voor de betreffende functie. Niet ieder interview is hetzelfde. Soms zal je met een HR-manager of toekomstige leidinggevende spreken, en bij sommige sollicitaties wordt de hulp van een (bedrijf)psycholoog ingeschakeld. Lees hier meer over hoe je interviews het best kunt aanpakken.

2. Capaciteitentest

Om je capaciteiten te testen zijn er vele verschillende testen in omloop van vele verschillende uitgevers. Met deze testen kunnen allerlei onderdelen van je intelligentie worden getest, zoals je numerieke, verbale en logische redeneringsvermogen. Voor al deze testen zijn er oefentesten te vinden op het internet.

3. Persoonlijkheidstest

Tijdens een assessment wordt soms je gedragspatroon onderzocht. Vaak wordt dit gedaan door middel van een persoonlijkheidsvragenlijst om zo je manier van denken, doen en beleven vast te stellen en te kunnen analyseren. De uitkomst van deze test kan van belang zijn bij het maken van de beslissing of je bij de functie, het team en de organisatie past. Lees hier meer over persoonlijkheidstesten.

4. Praktijksimulaties

In een Assessment Center wordt vaak gebruik gemaakt van praktijksimulaties. Hier wordt doormiddel van rollenspellen, presentaties en casestudies bekeken hoe je zou reageren op situaties die je tijdens de functie ook tegen kunt komen.

Capaciteitentesten

Capaciteitentesten, ook wel intelligentietesten of psychometrische testen genoemd, komen steeds vaker voor tijdens een sollicitatie. Met deze testen wordt gekeken of jouw intelligentieniveau overeenkomt met het niveau wat vereist is voor de functie waar je op solliciteert.

Het is vaak niet zo dat de testen bestaan uit vraagstukken die je ook tegen kunt komen tijdens de functie. Met deze testen wordt geprobeerd zo objectief mogelijk jouw intelligentie te meten, zodat iedereen er ‘blanco’ ingaat en ervaring niet van belang is.

Er bestaan veel verschillende testen met allemaal hun eigen doel. Zo zijn er testen die je numerieke, verbale of logische redeneervermogen meten. Voor al deze testen is een goede voorbereiding van essentieel belang. Je leert zo hoe je de vragen het best kunt oplossen en gaat daardoor met een positieve, zelfverzekerde instelling je assessment in.

Op internet zijn diverse oefenplatformen te vinden, waar je, soms gratis, kunt oefenen voor deze testen. Door goed te oefenen leer je omgaan met de tijdsdruk tijdens een capaciteitentest en weet je wat je kunt verwachten.

 

Categoriën:

Assessment
Geen Reacties op “Wat zijn Assessments en Capaciteitentesten?”

Geef een reactie