Assertiviteit; kom op voor jezelf!
Je laten overhalen, geen nee durven te zeggen; iedereen stelt zich wel eens minder assertief op. Assertiviteit is een sociaal-psychologisch begrip dat draait om het uiten van je persoonlijke belangen – op welke manier dan ook – tijdens de omgang met anderen. Maar assertiviteit behelst ook het opkomen voor jezelf waarbij je tegelijkertijd respect toont voor de belangen van een ander. Het toepassen van assertiviteit op persoonlijk én zakelijk vlak kan een wereld van verschil maken. Ontwikkel je vaardigheden met betrekking tot assertiviteit en je zult zelfverzekerder worden en beter kunnen opkomen voor jezelf.
Assertiviteit: voor wie?
Het begrip assertiviteit is de ideale balans tussen twee extreme vormen van assertiviteit; sub-assertiviteit en agressiviteit. Sub-assertiviteit houdt in dat je gemakkelijk je heen laten lopen, conflicten vermijdt en je eigen belangen naar de achtergrond verschuiven. Sub-assertieve mensen zijn vaak verlegen en introvert. Om anderen te vriend te houden geef je je eigen grenzen niet goed aan, waardoor je snel te veel hooi op je vork neemt met alle nadelige gevolgen van dien. Op de korte termijn zal dit wellicht niet al teveel problemen opleveren, maar niemand heeft er baat bij wanneer je overspannen raakt vanwege je sub-assertiviteit.
Een andere extreme vorm van assertiviteit is agressiviteit. Mensen met de neiging om agressief te reageren stellen zich vaak te dominant of overheersend op. Ze luisteren slecht, geven slechte feedback en proberen koste wat kost de eigen mening door te drukken. Op de korte termijn bereik je door deze extreme vorm van assertiviteit wellicht wat je wenst, maar op de lange termijn kun je je relaties met mensen verstoren, omdat je weinig rekening houdt met andermans gevoelens en belangen. Voor mensen met één van bovenstaande gedragingen kan een training assertiviteit zeer waardevol zijn. Het vinden van een balans is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe kom je nu tot een ideale uitvoering van assertiviteit?
Van sub-assertiviteit naar assertiviteit
Voor mensen die last hebben van sub-assertiviteit is het heel belangrijk om te proberen rationeler te handelen. Probeer schuld, angst en schaamte niet de overhand te laten nemen en durf je eigen wensen te uiten. Wees ook realistisch; er zitten maar 24 uur in een dag en je kunt dus best een verzoek weigeren wanneer je agenda al helemaal volstaat. Kijk ook naar hoe mensen om je heen situaties aanpakken; vind je het echt zo erg wanneer je vriendin afbelt omdat ze nog werk te doen heeft? Verder is het belangrijk om de lat niet te hoog te leggen; toon je assertiviteit eerst aan de winkelbediende alvorens je probeert meer assertiviteit te tonen ten opzichte van je werkgever. Tenslotte, vergeet je lichaamstaal niet. Oefen thuis voor de spiegel je houding en het verheffen van je stem om tot een succesvolle uitvoering van assertiviteit te komen.
Van agressiviteit naar assertiviteit
Voor mensen die geneigd zijn agressief te reageren is het heel belangrijk om empathie te tonen voor de belangen van een ander. Wanneer je bereidt bent om te luisteren en je inleeft in de ander zal de verwoording van je eigen mening vaak een stuk milder zijn; je geeft dan immers een reactie op een ander in plaats van dat je direct jouw belang weergeeft. Een hulpmiddel hierbij is om te praten in de ik-vorm en dus vanuit jezelf. Bij een ideale uiting van assertiviteit geef je bijvoorbeeld in een conflict situatie eerst duidelijk aan welke gevoelens het bij jou opwekt in plaats van gelijk met de beschuldigende vinger te wijzen. Tenslotte, ook voor deze categorie is lichaamstaal belangrijk. Een glimlach en een ontspannen lichaamshouding kan veel verschil maken in hoe je overkomt op een ander en zal een succesvolle uitvoering van assertiviteit stimuleren.
Categoriën:
Vaardigheden