Persoonlijkheidstest

Wat houdt een persoonlijkheidstest in?

Een persoonlijkheidstest maakt vaak onderdeel uit van een assessment. In veel gevallen zal een persoonlijkheidstest met het oog op kostenbesparing online worden afgenomen. Dit is mogelijk omdat tijd bij de beantwoording geen rol speelt en fraude plegen onverstandig is. Het doel van een persoonlijkheidstest is het verkrijgen van inzicht in jouw persoonlijkheid. Dit tracht men te verkrijgen door een reeks aan vragen aan jou te stellen. Door veel vragen te stellen tijdens de persoonlijkheidstest, kan men een beter beeld krijgen van jou als persoonlijkheid. Door de vele vragen probeert men te voorkomen dat je enkel in jouw perceptie wenselijke antwoorden gaat geven. De consistentie van de antwoorden die je geeft kan ook beter bepaald worden bij een groter aantal vragen tijdens de persoonlijkheidstest. Het grote aantal vragen maakt de persoonlijkheidstest ook de minst spannende test om te maken. Je kunt ook geen goede of foute antwoorden geven. Wel kun je eerlijke en oneerlijke antwoorden geven.

Persoonlijkheidstest: De voorbereiding

Dit onderdeel van het assessment is het enige dat je niet dient voor te bereiden. Het doel van de persoonlijkheidstest is om een goed beeld te krijgen van jouw persoonlijkheid. Van dit beeld heeft het bedrijf baat, maar jijzelf zeker ook! Je wilt zelf toch ook een goede match zijn met de bedrijfscultuur? Mocht je te veel voorbereiden voor een persoonlijkheidstest, dan kan het zijn dat je antwoorden gaat geven die meer bij de kernwaarden van het bedrijf passen dan die van jezelf. In dit geval zul je wellicht op papier een goede match kunnen zijn, echter zul je waarschijnlijk minder gelukkig worden in de functie. Kortom, afgezien van een beeld krijgen van de inhoud en structuur van de persoonlijkheidstest, bereid je het niet voor.

Persoonlijkheidstest: De vragen

Naast het feit dat een persoonlijkheidstest uit veel vragen bestaat, kunnen sommige mensen de vragen als confronterend zien. De vragen en antwoorden hierop kunnen dicht bij elkaar liggen, zodat je gedwongen wordt een keuze te maken. Ruimte voor een toelichting op de vragen bestaat er niet tijdens de persoonlijkheidstest. Tijdens de bespreking van de resultaten overigens wel, maar wanneer uit de resultaten van de persoonlijkheidstest blijft dat je een introvert persoon bent, wordt het lastig om dit te veranderen. Kandidaten die een persoonlijkheidstest hebben ondergaan, zullen vaak zeggen dat je met de vragen alle kanten op kunt. Echter zorgt dit er voor om keuzes te maken.

Persoonlijkheidstest: Het Big Five persoonlijkheidsmodel

Veel persoonlijkheidstesten zijn gebaseerd op de vijf karakteristieken van het Big Five persoonlijkheidsmodel. Deze vijf karakteristieken zijn: 1) extraversie, 2) vriendelijkheid, 3) zorgvuldigheid, 4) emotionaliteit en 5) diepzinnigheid. Veel van de vragen in een persoonlijkheidstest zullen betrekking hebben op deze vijf karakteristieken en men zal jouw persoonlijkheid scoren op deze vijf.

Persoonlijkheidstest: Tips

Belangrijk bij een persoonlijkheidstest is dat je jezelf blijft. Wanneer je de antwoorden zo eerlijk mogelijk geeft, dan zul je voor jezelf als beste uit de bus komen. Of dit voor het bedrijf ook zo is, dat is een tweede. Maar waarom zou je de resultaten willen sturen in een richting die niet bij jou passen? Daarnaast is het door het grote aantal vragen lastig om je geconcentreerd te blijven. Zorg dat je scherp en alert blijft. Tot slot willen we hier nogmaals benadrukken dat je de vragen vanuit jezelf dient te beantwoorden en dat zwakke punten menselijk zijn. Wanneer jij weet wat jouw zwakke punten zijn, kun je deze omzetten in verbeterpunten. Zorg dat je naast je positieve punten goed op de hoogte bent van je verbeterpunten en dat je weet hoe je deze verbetering wilt realiseren. Meer weten over een assessment test?

Categoriën:

Onderdelen
Geen Reacties op “Persoonlijkheidstest”

Geef een reactie