Persoonlijke Effectiviteit
Iedereen wil snel en effectief werken. Toch zijn er bepaalde oorzaken die ervoor zorgen dat niet alles er goed uitkomt. Dit kan interne redenen hebben, door bijvoorbeeld onzekerheid, maar ook externe zaken spelen een rol. Men is tegenwoordig immers snel afgeleid. Hier onder volgen een paar tips hoe je jouw persoonlijke effectiviteit kunt verbeteren.
Externe oorzaken
Door de nieuwe moderne communicatiemiddelen zijn wij altijd en overal bereikbaar. Gevolg is wel dat een mens tegenwoordig snel afgeleid wordt. Dit is niet gunstig voor je interne rust en ook niet voor je productiveit. Het is belangrijk om goede afspraken met mensen te maken, zodat je optimaal met iedereen samenwerkt. Zorg er ook voor dat communicatiemiddelen niet jou leven gaan beinvloeden, maar dat jij de controle houdt. Behandel je mail op vaste punten op een dag en laat je dus niet afleiden als er een nieuw bericht binnenkomt. Het beste is om alle piepjes uit te schakelen (telefoon eventueel uitgezonderd), die leiden immers alleen maar af. Je kan zelf bepalen, wanneer jij welk communicatiemiddel gebruikt. Als je controle hebt over je externe omgeving, ben je van binnen een stuk stabieler. Interne stabiliteit is de cruciale voorwaarde voor een goede persoonlijke effectiviteit.
Interne oorzaken
Als je de omgeving onder controle hebt, dan kun je in alle kalmte werken aan een stabiele innerlijke rust. Een gebrek aan effectiviteit is vaak een synoniem voor gebrek aan innerlijke kalmte. De meeste onrust in de geest wordt veroorzaakt door onzekerheid. Vaak is die onzekerheid goed aan te pakken. In de meeste gevallen zitten mensen gewoon op de verkeerde plek. Als kind deed je enkel dingen die je leuk vond, maar een volwassene maakt ook rationele keuzes. Om er achter te komen waar je goed in bent, kun je dus het beste naar je verleden kijken. Welke keuzes heb je gemaakt, welke commissies heb je gedaan, welke bijbaantjes en wat vond je het leukst? Je werkt een stuk effectiever als er goed in bent, omdat je het leuk vindt.
Competenties
Waar ben je goed in en waar wat minder? Ben je assertief of is daadkrachtigheid jouw sterke punt. Kun je goed met conflicten omgaan of ben je juist heel erg stressbestendig. Waar liggen jouw zwakke punten? Ontbreekt het jou aan leiderschap, of ben je makkelijk beinvoedbaar. Zet je goede eigenschappen onder elkaar en vraag jezelf af of je ze nu allemaal benut. Schrijf je slechte eigenschappen onder elkaar en ga na wat er bij jou verbeterd kan worden. Meer informatie over het verbeteren van competenties vind je op Assessmentinfo.nl.
Tips
Persoonlijke effectiviteit betekent goede dingen doen. Zoals boven beschreven moet je jezelf dus aardig kennen om te weten wat goed bij jou past. Om dit te bereiken moet je open staan voor kritiek van anderen. Je kunt gerust iemands mening vragen over jouw handelen. Probeer ook objectief naar jezelf te kijken. Een handige methode hiervoor is om een businessplan over jezelf op te stellen. Zie jezelf als merk en vraag je af wat voor merk je wilt zijn en hoe je jezelf kunt onderscheiden van andere merken. Denk hier out of the box, fixeer je dus niet enkel op je huidige studie of baan, maar bedenk andere dingen waar jouw merk tot zijn recht zou komen. Naast je eigen ondernemingsplan is er ook een handig model dat je in de goede richting kan helpen. Het kernkwadrantenmodel van Daniel Ofman bestaat u vier elementen. Kwaliteit, de valkuil, de allergie en de uitdaging. Vul linksboven een kwaliteit van jezelf in. Rechts daarvan bevindt zich de valkuil. Schrijf hier de negatieve kant van die kwaliteit op, wat gebeurt er als je jouw kwaliteit overdrijft? Links onder schrijf je onder allergie vervolgens het tegenovergestelde van jouw kwaliteit op. Bij uitdaging schrijf je tenslotte op wat bij jou verbeterd kan worden. Bedenk je hierbij welke adviezen je vaak hoort. Door dingen overzichtelijk op papier te zetten, ben je gedwongen over jezelf na te denken. Werk aan je zwakke punten en blink uit in je kwaliteiten, dan zal alles een stuk effectiever gaan.
Categoriën:
Vaardigheden