Assessment oefenen

Een succesvol resultaat bij een assessment begint met een goede voorbereiding. Door de verschillende onderdelen van een assessment te oefenen weet je wat je kunt verwachten en kom je niet voor verrassingen te staan. Door uitgebreid het assessment te oefenen zul je je assessment met zelfverzekerdheid tegemoet gaan. Hieronder volgt een opsomming van de verschillende onderdelen die je kunt oefenen ter voorbereiding van je assessment.

Assessment oefenen: de intelligentietest

Deze test heeft als doel een specifieke intelligentiefactor te meten, zoals bijvoorbeeld je cijfermatig inzicht of je verbale intelligentie. De resultaten  van een IQ-test zijn niet gemakkelijk te manipuleren, maar door veel te oefenen kun je je score soms wel met 10% verhogen. Het oefenen van intelligentietesten ter voorbereiding op je assessment leert je om te antwoorden onder tijdsdruk en je krijgt een globaal beeld van de opgaven die je kunt verwachten. Je zult zo minder tijd nodig hebben om het doel van opgaven te achterhalen en meer tijd overhouden om de juiste antwoorden te geven. Op internet zijn veel gratis intelligentietesten te vinden, maar betrouwbaarder zijn de onpartijdige testen tegen betaling door gerenommeerde bureaus. Soms worden ook intellectuele vaardigheden getest, zoals bijvoorbeeld hoofdrekenen en grammatica. Handig om even de regels bestuderen en een paar opgaven te oefenen voor je assessment.

Assessment oefenen: de persoonlijkheidstest

Een persoonlijkheidstest wordt door een werkgever gebruikt om een beeld te krijgen van je eigenschappen. Aangezien het om jouw karakter gaat zal het assessment oefenen niet veel aan het resultaat veranderen, want sociaal wenselijk gedrag invullen wordt niet aangeraden. Wel kun je samen met familie en vrienden- erover nadenken wat jouw kenmerken zijn en welke goede eigenschappen bijvoorbeeld aansluiten bij je toekomstige baan. Op deze manier verhoog je je zelfreflectie ten opzichte van je gedrag en zul je consistentere antwoorden geven tijdens de test.

Assessment oefenen: de Assessment Center Methode

Tegenwoordig gebruiken veel werkgevers de Assessment Center Methode, die  bestaat uit het testen van praktische vaardigheden. Voorbeelden hiervan zijn gesprekssimulatie, een postbakoefening, fact-finding, presenteren en een  groepsdiscussie. Deze praktijkopdrachten kun je oefenen, met hulp van anderen,  om zo je communicatieve en inhoudelijke vaardigheden te vergroten. Zoek naar  opdrachten die passen bij de functie waarop je solliciteert. Veel werkgevers zijn op zoek naar een sociaal vaardige, maar tegelijkertijd taakgerichte werknemer. Probeer in de groepsdiscussies dan ook vriendelijk te zijn ten opzichte van je collega’s terwijl je inhoudelijk sterk overkomt. Door deze  praktische vaardigheden te oefenen zul je beter voorbereid zijn op je assessment.

Assessment oefenen: tot slot

Er zijn al veel boeken verschenen waarin je bovenstaande onderdelen kunt oefenen ter voorbereiding op je assessment. Een goed assessmentboek bestuderen is dan ook aan te raden, maar verwacht geen wonderen. Er zijn ook andere zaken die van invloed zijn op je prestatie tijdens het assessment. Een goede nachtrust en een gezonde levensstijl zullen ervoor zorgen dat je fitter en geconcentreerder het assessment zult uitvoeren. Wanneer je ziek bent probeer dan ook je assessment te verplaatsen. Het gaat immers om een momentopname en het zou zonde zijn om die op een negatieve manier te beïnvloeden. Met behulp van een gedegen voorbereiding zul je meer ontspannen de test in gaan. Het oefenen van een assessment loont!

Categoriën:

Assessment, Featured
Geen Reacties op “Assessment oefenen”

Geef een reactie